Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
 • Apocalipsa financiara?  de catre DanD la 29 Jun 2022, 9:30
 • Zboruri ieftine (II)  de catre Zenmonk la 28 Jun 2022, 12:15
 • chestia cu bicicleta *  de catre tibib la 16 Jun 2022, 14:54
 • Filme ... in general  de catre The_messenger la 12 Jun 2022, 17:37
 • Recomandari Vinuri  de catre tibib la 07 Jun 2022, 15:41
 • Fotbal, in general  de catre The_messenger la 30 May 2022, 8:34
 • (Frequent) flyer lounge  de catre The_messenger la 26 Apr 2022, 20:38
 • Schimbare pasaport si alte formalitati  de catre tibib la 30 Mar 2022, 11:17
 • ro-de bifeaza 20  de catre stefanluchian la 28 Mar 2022, 23:59
 • Flitzer - alternative  de catre ckunst la 18 Feb 2022, 14:58
 • Sssh-teuer 2020  de catre The_messenger la 24 Jan 2022, 17:11
 • Me and my smart(phone)  de catre itsme1234 la 20 Nov 2021, 8:02

  [ Tineri romani in Germania ]
 • "Apel pentru Rosia Montana" de Un necunoscut
  Stiri din Romania Probabil ati auzit de Rosia Montana si ce se intampla acolo. Vestea buna este ca Academia Romana a exprimat un punct de vedere foarte clar si pertinent in legatura cu proiectul. Vestea proasta este ca IN ABSENTA avizelor necesare, compania Rosia Montana Gold Corporation continua actiunea de stramutare si intimidare a localnicilor.  Ultima oripilitate a fost mesajul preotului din satul Corna care la slujba de duminica a prezentat o scrisoare de la Arhiepiscopia de Alba Iulia catre RMGC prin care se prezinta conditiile de stramutare. Tehnic vorbind, scrisoarea nu isi da acordul final ci stabileste niste conditii tehnice si financiare pentru stramutare, dar modul in care a fost prezentata si interpretata pe plan local a dus la un efect devastator asupra localnicilor. - pentru detalii a se vedea comunicatul anexat.

  De mentionat ca reprezentantii celorlalte culte din comuna au declarat public ca nu negociaza nici o conditie de stramutare pana cand nu se va fi mutat si ultimul om din perimetrul vizat.

  ACTIUNEA URGENTA pe care o propun este un simplu telefon / fax / e-mail la Bucuresti prin care sa se intrebe care este pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe si ce se face pentru sprijinirea celor care nu vor sa se mute. Se mai pot adauga argumentele Academiei Romane, etc (materiale atasate). pentru date suplimentare a se vedea www.rosiamontana.org/indexro.htm

  Patriarhia Romana

  Contacte:
  Cancelaria Sfantului Sinod
  Str.Antim nr.29 , Bucuresti ROMANIA
  tel: 021 337 08 30
  fax: 021 337 08 22
  patriarhia@dnt.ro

  Inca nu am o scrisoare "standard" dar cateva expresii care pot fi
  folosite

  ... referire la scrisoarea cu numarul de inregistrare 381 din 21.02.2003 din partea domnului Andrei Andreicuž, Arhiepiscopul ortodox de Alba lui Andrew Kaczmarek, Managerul General al Rosia
  Montana Gold Corporation (RMGC), mesajul care a fost transmis credinciosilor a avut un efect devastator asupra comunitatii de enoriasi. Acestia au inteles ca Biserica este de acord cu stramutarea
  cimitirelor si bisericilor doar pe baza memorandumului adresat de Rosia Montana Gold Corporation IN ABSENTA cadrului legal (existenta avizelor necesare si a formei finale a proiectului).

  Va rugam sa investigati acest caz si sa clarificati pozitia Bisericii
  Ortodoxe.

  ------------------------
  ANEXE:

  Corna, Rosia Montana, 16 Martie 2003 - Īn timpul slujbei de duminica, Avram Sicoe, preotul ortodox din Corna a anuntat continutul unei scrisori adresate de catre Andrei Andreicut, Arhiepiscopul ortodox de Alba lui Andrew Kaczmarek, Managerul General al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

  Corna este o vale populata īnvecinata cu Rosia Montana si o "comunitate gazda" a proiectului de minerit al RMGC.

  Majoritatea vasta a celor 30 de oameni prezenti la slujba a fost socata sa auda ceea ce a fost anuntat īn chiar numele Domnului.

  Dupa citirea "Parabolei Talentilor": Matei 25, Avram Sicoe, ridicand o cruce de argint, a proclamat faptul ca cele trei cimitire din Corna vor fi relocate si aceasta cat mai curand posibil. Scrisoarea accepta cererile RMGC īn privinta stramutarii si relocarii si precizeaza obligatiile financiare si logistice ale companiei.

  Potrivit deciziei Arhiepiscopului, decedatii din Corna vor fi mutati īntr-o extensie noua a cimitirului existent in Abrud. Īntrebat fiind de o femeie din Corna care va fi soarta ei cand va pleca dintre cei vii, preotul i-a raspuns: "Pentru moment te pot īnca īngropa īn Corna, dar numai daca rudele tale apropiate vor semna o declaratie prin care accepta ca īn curand deasupra mormīntului tau se va afla un iaz de decantare".

  Aceasta a provocat reactii emotionale profunde. "Dar parinte, de ce nu i-ati consultat pe oameni īnainte?", " Arhiepiscopul īnsusi ar fi trebuit sa vina aici printre oameni si sa citeasca decizia", "Cine a construit bisericile si cimitirele? Īnaintasii nostri care se odihnesc īn mormintele pe care vreti acum sa le distrugeti", " Mortii mei nu vor fi mutati de aici", " Nu mai voi muta niciodata din Corna, nici cu forta", au fost cateva dintre reactiile auzite.

  Scrisoarea lui Andrei Andreicut a precizat si care va fi soarta celor 2 biserici si 3 cimitire ortodoxe din Rosia Montana. Toate vor fi mutate la Piatra Alba, "Noua Rosia Montana" si o noua biserica va fi construita la Micesti, o localitate destinata contruirii de noi locuinte.

  Pana īn prezent, RMGC a insistat ca nici unele dintre bisericile si cimitirele existente īn zonele afectate nu vor fi distruse.

  Arhiepiscopul de Alba, pentru a facilita acest segment din programul de stramutare, cere īn scrisoarea sa ca RMGC sa plateasca pentru excavarea si stramutarea cimitirelor active, pentru extensia celui din Abrud si a celui nou din "Piatra Alba", precum si pentru construirea noilor biserici īn Noua Rosia Montana si Micesti.

  Pentru a-si realiza proiectul minier, RMGC intentioneaza sa mute toti locuitorii din Corna (aproape 300 de familii de fermieri). Potrivit scrisorii mai sus amintite, "Corna se afla pe locul unui viitor iaz de decantare". Ca si īn Rosia Montana, majoritatea locuitorilor din Corna sunt de religie ortodoxa. Corna gazduieste o biserica ortodoza, una unita, si doua case de rugaciuni baptiste, avand un total de 4 cimitire. Aproape toate sunt vechi de peste 300 de ani.

  O copie a documentului poate fi obtinuta contactand Arhiepiscopia Ortodoxa (Biroul Consiliului Bisericesc) din Alba-Iulia (+40 (0) 258 811821). Numarul de referinta al scrisorii este 371, datata 21. 2. 2003.

  Pentru mai multe informatii, contactati: Stephanie Roth si Stefania Simion la +40 (0) 258 783 744.

  --------------------
  In ziua de 24 octombrie a.c. reprezentantii Arhiepiscopiei Bisericilor Romano-Catolice Unitariene si Reformate a Ardealului au participat la prezentatarea unor aspecte de protectia mediului implicate in proiectul Rosia Montana. Prezentarea a fost facuta de specialistii societatii RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) la Centrul de Comunicatie din Rosia Montana.
  In prealabil reprezentantii bisericilor au avut o scurta intrevedere cu membri Asociatiei "Alburnus Maior" (ONG), care incearca sa sustina interesele populatiei din zona, afectate de proiectul respectiv.

  In urma prezentarilor si discutiilor avute, declaram urmatoarele:

  1. Bisericile sustin in continuare ca sunt responsabile de soarta populatiei si a mediului din zona afectata.
  2. Prezentarile precum si raspunsurile date la intrebarile puse nu ne-au linistit deloc in privinta celor mai grave consecinte ale realizarii proiectului
  a. efectele asupra mediului;
  b. efectele asupra mostenirii istorico-culturale (inclusiv edificiile bisericesti;
  c. efectele asupra evacuarii populatiei si soarta viitoare a enoriasilor.
  3. consideram ca deocamdata nu exista deloc garantii in ptrivinta realizarii acelor masuri pretentioase si deosebit de costisitoare pe care proiectul le insira in privinta protectiei mediului.
  4. Sustinem, ca amploarea proiectuui necesita organizarea unui referendum popular cu participarea intregii populatii din zona propriu-zisa a Vaii Ariesului, fiind in joc viitorul unei regiuni intregi.


  Pt. detalii:

  Persoana de contact: Barth Ottó - Director comercial Arhiepiscopia Romano- Catolica Alba Iulia
  Adresa: Str. Mihai Viteazu nr.21
  Tel: 0258 - 811.602; fax: 0258 - 833.871
  E-mail: ottobarth@hotmail.com

   
    Linkuri inrudite
  · Mai mult despre Stiri din Romania
  · Stire de dcip


  Cea mai citita aparitie despre Stiri din Romania:
  Locuri de munca in Germania si Spania

    Aprecierea articolului
  Scor mediu: 4
  Voturi: 4


  Coteaza acest articol:

  Excelent
  Foarte bun
  Bun
  Obisnuit
  Slab


    Optiuni
   
  Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

  Content © 2003 www.romanians-de.org
  Engine © 2003
  Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
  Franta-Romania.com - romani in Franta
  Ziare.tv - webdirector media