Stie cineva ce trebuie facut in momentul in care ti se naste un copil in Germania ?
Formulare, la ce autoritati trebuie umblat...
Trebuie trecut pe pasaport sau nu, ce au de spus autoritatile romane ...
Nu in ultimul rand drepturi, obligatii, ce spune legea germana .. u.s.w .
Cateva linkuri ar fi de mare ajutor (chiar si in germana )
Nu am timp acum, dar iti atasez o scrisoare pe care am trimis-o cuiva aflat in aceeasi situatie. Daca mai ai ceva intrebari, incerc sa-mi aduc aminte ca deja a trecut un an de atunci (ce repede!!!).
"Deci, cand mergi la spital pt nastere sa nu uiti cartea sotiei de asigurat. Dupa nastere, asa obosit cum esti te intreaba aia cum ii pui numele si date
personale (daca le mai tii minte). Pe urma trebuie tu sa completezi un
fel de dovada a spitalului ca s-a nascut (Geburtanzeige), semnata de ei.
Asta ti-o da la externare si mergi cu ea la primaria orasului unde s-a
nascut. Mai trebuie si pasaportele ambilor si ai timp cam o saptamana dupa nastere (nu sunt sigur) sa faci chestia asta. Cei de la
primarie iti inmaneaza un "Auszug aus dem Geburtseuntrag" [extract from birth registration) - 2 foi A4 cu stampila si inca 4 foi A4 (foarte
important!!!): una pt. casa de asigurari (cei 150 DM- daca ar fi lucrat
ar fi primit salariul pe 8 sapt), pt. KinderGeld (mergi la Arbeitsamt-ul
cel mai apropiat domiciliului) si pt Erziehungsgeld (la primaria ta la
departamentul social -aici e nasol ca trebuie sa completezi un formular
urias, dar da-le la astia de la firma si fac ei (completare salariu
etc). Mai este una pt. biserica, dar nu e importanta in cazul nostru
(daca sunteti ortodocsi).
Ah, mai trebuie sa mergi si la primaria ta sa o inregistrezi (la fel cas
si pe tine si sotie). Dupa un timp, cei de la departamentul "straini"
iti trimit un formular de cerere de viza, specificandu-ti ca trebuie mai
intai sa-ti intorduci copilul in pasaportul romanesc. Si astfel ai timp
6 luni (important: trebuie sa mergi cu sotia la ambasada (din München sau
Strasbourg sau ma rog, alta) ca sa-ti faci certificatul de nastere romanesc si introducerea in pasaport (romanii iti dau voie 1 an).
Super. Multam mult.
Dar cei cu acest KinderGeld, ErziehungGeld , 150 DM.- ...
Mai trebuie sa platesc si acolo cate ceva ?
Vei beneficia de urmatorii bani:
KinderGeld = 154 EURO in fiecare luna (alocatia pt. copil)
ErziehungsGeld = 600 DM (nu stiu daca s-a marit de cand cu Euro) pt sotia ta primele 6 luni. Urmatoarele 18 luni mai poti primi ceva teoretic dar e in functie de salar si daca esti greencardist nu prea cred ca vei primi ceva, dar iti vor spune cei de acolo (depui la primarie si ei trimit formularele la L-Bank in cazul meu si pe urma astia iti trimit scrisori). Atentie: daca viza sotiei expira in perioada asta, ei te informeaza cat primesti pana la expirarea vizei, dupa care tu trebuie sa le trimiti copie dupa noua viza - tot prin primarie)
Mutterschaftsgeld (nu stiu daca am scris bine) - daca sotia a lucrat vei primi de la casa ei de asigurari salariul pe 8 saptamani (4 inainte si 4 dupa nastere). Cand terimi cu asta incepi abia cu Erziehungsgeld. Dar cel mai probabil nu a lucrat si vei primi aproximativ 150 DM - o singura data, asa de consolare
Astepti un copil sau s-a nascut deja? Oricum, multa sanatate!
cu Mutterschaftsgeld-ul e asa: 6 saptamani inainte de nastere si 8 dupa.
dupa legea germana, 6 saptamani inainte de termenul stabilit pentru nastere, viitoarea mama nu mai e obligata sa mearga la lucru.
la noi, toate hartiile cu primaria le-a rezolvat spitalul. a costat 18DM, daca imi aduc bine aminte.
Ma numesc Manuela si in ianuarie va urma sa nasc doua fetite. Stiti cumva daca pot beneficia de vreun ajutor in plus fata de cei care nasc un singur copil?
Data inscrierii: Oct 02, 2002 Locatie: Germany/Ulm/Neu-Ulm
Trimis: 22 11 2002, 13:28 Titlul subiectului:
Salut.
Stie cineva daca exista posibilitatea ca un copil nascut in Germania din parinti romani (eu cu green card) sa poata alege intre cetatenia germana si cea romana la majorat? In ce conditii?
Toate bune, Marian.
cu Mutterschaftsgeld-ul e asa: 6 saptamani inainte de nastere si 8 dupa.
dupa legea germana, 6 saptamani inainte de termenul stabilit pentru nastere, viitoarea mama nu mai e obligata sa mearga la lucru.
la noi, toate hartiile cu primaria le-a rezolvat spitalul. a costat 18DM, daca imi aduc bine aminte.
Buna, Noemi!
Mie mi se pare un pic cam putin 6 saptamani inainte... Oricum libertatea de miscare si efort fizic a femeii e ingradita cu mult mai mult timp inainte de nastere, nu numai in ultimele 6 sapt.
Intrebarile mele ar fi:
- daca femeia e gravida in luna a 6-a, de exemplu, si doreste de buna voie sa stea acasa, sa nu mai lucreze, inteleg ca nu mai primeste Mutterschaftsgeld-ul pe toata perioada, ci numai pe 6 sapt. ?
- In afara de cele 8 saptamani post-natale, la ce concediu de maternitate are dreptul in continuare proaspata mamica si in ce conditii financiare?
Mihai, depinde de graviditate, presupun. cele 6 saptamani sunt din oficiu in cazul in care gravida este perfect sanatoasa, capacitati de miscare bune, probabil ca depinde si delocul de munca, dar m-as cam mira ... in .ro ai 4 sapt., parca, in total.
eu cred ca asa pur si simplu nu poate sta acasa femeia ... sau iti trebuie de la medic ceva hartie sau ... pe ce motiv?? poti sa-ti dai demisia in conditiile contractului, probabil, dar sa stai pur si simplu acasa?
in total ai dreptul la 3 ani de stat acasa cu copilul (concediul de maternitate din .ro unde e de 2 ani, Erziehungsurlaub aici).
financiar? depinde si de venitul pe familie.
eu stiu "preturile" de anul trecut: daca alegi sa stai acasa 2 ani sau mai putin (indiferent daca tu sau sotul), atunci in primele 6 luni primesti 900DM, daca alegi 3 ani (indiferent daca tu sau sotul), atunci 600DM. asta primesti in fiecare luna pana la varsta de 6 luni a copilului, indiferent de salar.
pe urma, daca venitul pe familie e mai mic de 32500DM!sau in jur de, atunci poti sa primesti pe toata perioada, probabil.
pana cand copilul are 3 ani, oricand poti sa-ti prelungesti Erziehungsurlaub-ul. deci nu trebuie neaparat sa faci contractul pe 3 ani, dar atentie la banii de pana la 6 luni.
daca mai aveti un copil, atunci ti se acumuleaza concediile: la 2 copii ai dreptul in total la 6 ani de Erziehungsurlaub.
manu, eu cred ca gemenii sunt considerati din start parca aia avea 2 copii, dar asta e doar parerea mea ...
stie cineva de alocatia pentru copii din .ro? copilul fiind cetatean roman, cred ca este perfect indreptatit la sumedenia aia de bani, dar stie cineva precis?
stie cineva de alocatia pentru copii din .ro? copilul fiind cetatean roman, cred ca este perfect indreptatit la sumedenia aia de bani, dar stie cineva precis?
Din experienta proprie pot sa iti spun ca se primeste si alocatia din Romania, daca copilul a primit Certificat de nastere romanesc.
Certificatul de nstere se ia de la Consulat sau Ambasada. El se elibereaza fara cod numeric personal. Asa ca el trebuie trimis in tara la Starea Civila din Localitatea de Resedinta. Acolo el va primi codul numeric personal. Tot acolo se fac actele pentru alocatie (daca e al doilea copil e da si aloctie suplimentara). Atentie daca nu se face pana intr-un an se pierde alocatia mai veche de un an, asta pentru cei care nu au fost inca inregistrati.
Adrian.
PS: La starea civila va trebui sa aveti ceva pile sau sa dati spaga, daca nu merge unul din parinti. Ca sfat, a Ambasada sau Consulat faceti o imputernicire pentru cineva din .ro pentru acte si teortetic nu o sa mai fie probleme. Eu personal am rezolvat prin cunostinte si relatii ale parintilor mei.
Adrian.
PS: La starea civila va trebui sa aveti ceva pile sau sa dati spaga, daca nu merge unul din parinti. Ca sfat, a Ambasada sau Consulat faceti o imputernicire pentru cineva din .ro pentru acte si teortetic nu o sa mai fie probleme. Eu personal am rezolvat prin cunostinte si relatii ale parintilor mei.
chiar, mi-am adus aminte cand eu m-am dus personal si am crezut ca pur si simplu imi da urmatorul numar sau asa ceva, dar raspunsul a fost: dureaza nu se stie cat, depinde cu cine reusesc sa vorbesc la Bucuresti, imi da telefonic un nr. sau nu ... si eu am fost cu cunostinte si si asa a durat 2 zile.
adi, mersi. stii cumva si ce acte trebuie?
chiar, mi-am adus aminte cand eu m-am dus personal si am crezut ca pur si simplu imi da urmatorul numar sau asa ceva, dar raspunsul a fost: dureaza nu se stie cat, depinde cu cine reusesc sa vorbesc la Bucuresti, imi da telefonic un nr. sau nu ... si eu am fost cu cunostinte si si asa a durat 2 zile.
adi, mersi. stii cumva si ce acte trebuie?
Din cate imi aduc aminte in Romania ai nevoie de: certificatul de nastere in original, buletinele parintilor si eventual imputernicirea (eu nu am avut-o, dar cum am spus am fost prin cunostinte si nu s-a pus, mama mea a falsificat semnatura sotiei, avand in vedere ca au aproape aceeasi semnatura).
Restul actelor le trimite Ambasada sau Consulatul, dar dureaza pe putin doua luni.
Buna,
Nu cred ca mai se primeste alocatie de copil si in Ro. Am venit aici cu un copil si ca sa primesc kindergeld m-au pus sa aduc din tara acte doveditoare ca am renuntat la alocatia din Ro.
mara
Buna,
Nu cred ca mai se primeste alocatie de copil si in Ro. Am venit aici cu un copil si ca sa primesc kindergeld m-au pus sa aduc din tara acte doveditoare ca am renuntat la alocatia din Ro.
mara
Sincer te-au prostit astea. Asa ceva e o aberatie.
Eu am doua fetite una de 4 luni si una de 8 ani. La aia mare cum am adus-o aici am depus actele pentru kindergeld si nu mi-au cerut nimic. Chiar mi-au dat retroactiv de cand avea viza. Pentru ca i-am facut viza acum un an si ea a venit abia in iunie. Asa ca vezi ca te-au pacalit.
Ca sa nu spun ca acum fiind la scoala, in Romania am trebuit sa iau pentru ea Carnetul CEC de la Scoala din Romania unde trebuia sa mearga, alta distractie, dar am rezolvat-o pana la urma.
Iar la al doilea copil iau in .ro si alocatia suplimentara.
Adrian
PS: Atata timp cat esti cetatean roman, primesti de la statul roman alocatie. Iar in Germania atata timp cat contribuii la asigurarile sociale aici, primesti pentru fiecare copil kindergeld. Nu are legatura una cu alta.
La fel e si cu erziehungsgeld, nu conteaza daca sotia a lucrat in .ro si are acolo concediu de maternitate platit, aici in functie de salarul sotului se plateste o perioada de minim 6 luni (307 euro primele 6 luni, iar apoi in functie de salar se face un calcul si se obtine suma pentru urmatoarele luni, pana la maxim 2 ani).
Data inscrierii: Jul 01, 2002 Locatie: Pamantul sfant al sarmei de balot
Trimis: 09 01 2003, 8:45 Titlul subiectului:
Desi nu e punctul meu forte .... o informatie am privind copii nascuti in Germania. Anul trecut se pare s-a schimbat legislatia si copii nascuti din cetateni straini cu mai mult de 8 de stat in Germania, sunt considerati germani, chiar daca ei nu sunt.
Acelasi drept se obtine pentru copiii nascuti din parinti care au de 3 ani de zile statutul de rezident cu drept de sedere NELIMITAT. Cel putin asta scrie in blattul de Krefeld pe care l-am citit...
Informatia nu e confirmata, dar e bine, daca vreti copil cu cetatenie germana sa mai asteptati pina se indeplinesc conditiile... Ultima parte e gluma, sa nu va suparati..
O sa incerc sa fac rost de un link la ceva oficial...
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.