stiu ca s-au mai scris unele raspunsuri in legatura cu acest topic dar din ce am gasit pana acum nu imi sunt clare unele puncte. In plus cautarea pe forum mi-a fost destul de anevoioasa.
Deci....
As avea cateva intrebari legate de schimbarea pasaportului. Recent m-am casatorit in Germania cu un cetatean german. In urma casatoriei (incheiata in Germania si recunoscuta ulterior in Romania) mi s-a schimbat numele si domiciliul (domiciliul actual este in Germania).
Intrebarile ar fi:
- pentru obtinerea unui pasaport nou pe numele obtinut in urma casatoriei este nevoie sa depun o cerere de schimbare a numelui la autoritatile romane (primaria orasului din Romania de care apartin) - si sa obtin un document doveditor?
- pentru schimbarea domiciliului este suficienta obtinerea unui pasaport pentru rezidenti in strainatate sau mai sunt alte formalitati de indeplinit in Romania - sau la consulat in Germania?
- dupa depunerea actelor de schimbare a pasaportului la autoritatile consulare romane in Germania si inainte de eliberarea celui nou, pasaportul care va fi inlocuit ramane in posesia mea? Cum calatoresc pana la obtinerea noului pasaport? Exista restrictii in ceea ce priveste calatoriile in scop turistic sau de afaceri inainte sau dupa obtinerea noului pasaport - daca da care ar fi acelea sau care sunt regulile care se aplica in cazul meu?
- in cazul in care as dori sa schimb pasaportul in Romania, pasaportul de inlocuit va fi anulat? - daca da ce se intampla cu viza de casatorie ?
- in cazul meu care este actul doveditor al dreptului de rezidenta, viza de casatorie din pasaport? Din ce am inteles din documentul de pe site-ul consulatului acest act trebuie tradus iar traducerea legalizata.Puteti sa imi specificati daca atat traducerea cat si legalizarea ei trebuie facute la consulat?
-cat timp am de la incheierea casatoriei sa imi schimb pasaportul ?
-nu in ultimul rand cat dureaza eliberarea unui pasaport nou de catre consulatul roman in Germania in cazul acesta?
Va multumesc anticipat si imi cer scuze daca am repetat unele intrebari la care s-a raspuns deja,
Alex
Data inscrierii: Mar 02, 2004 Locatie: apropiere Mannheim
Trimis: 06 02 2006, 7:17 Titlul subiectului:
buna,
si eu sunt in aceeasi situatie ca si tine, ba pe deasupra la mine imi expira si pasaportul.
Am scris un email consulatului din Bonn, insa nu prea m-au lamurit.
Intrebarea mea era de ex. daca mai intai trebuie sa-mi schimb cartea de identitate si apoi pasaportul????
Cei de la consulat mi-au trimis un PDF-Datei cu actele necesare schimbarii pasap.
Imi pare rau ca nu te-am putut lamuri, insa poate au fost si altii in situatia noastra care ne-ar putea ajuta.
mersi mult de raspuns aida si eu sper sa ne lamureasca cineva. Am scris si eu un mail la consulat si sper sa nu imi trimita pdf-ul pentru ca intrebarile mele au aparut dupa ce am citit documentul respectiv. Oricum daca nu primesc asa raspuns o sa incerc sa sun.
O saptamana usoara tuturor,
Alex.
Buna fetelor,
si eu am fost anul trecut in situatia voastra,am sunat la consulat Berlin(acolo apartin eu) si mi sa spus ca il pot schimba la consulat ,dar sa merg cu 6 luni inainte de a-mi expira(cea ce nu am reusit sa ma incadrez sau poate ca nici nu am vrut deoarece era si mult mai scump in Berlin in jur de 130€,acasa in jur de 40€ cu buletin cu tot fara nici o spaga)asa ca am mers frumusel acasa de pasti in speranta ca il voi schimba in 2 saptamini,ar fi fost posibil daca a-si fi avut buletin pe numele nou,dar...nu aveam asa ca mi-am depus actele de buletin ptr numele nou,dar nu a fost gata decit intro saptamina(destul de aglomerat la buletine in Brasov poate in zonele voastre e mai lejer se poate face si intr o zi ziceau alti)asa ca am venit din nou in Germania si abia in iulie m-am prezentat din nou la pasapoarte in Brasov am depus actele cu noul buletin si am obtinut noul pasaport in 10-14 zile cred.Acasa e mai simplu si mai ieftin zic eu.Pasaportul vechi iti ramine la tine si cu noul pasaport am mers la Ausländerbehorder si mi-au aplicat din nou viza.
Alex daca nui o graba ptr tine poti sa iti rezolvi acasa mult mai usor problema asta,dar ptr elenaaida depinde cind ii expira pasaportul.
Va doresc multa bafta!
Data inscrierii: Mar 02, 2004 Locatie: apropiere Mannheim
Trimis: 06 02 2006, 10:46 Titlul subiectului:
buna carmen,
mie din pacate imi expira pasaportul la data de 6 mai 06.
Casatoria in Rom. va fi transcrisa abia la sfarsitul lunii febr. inceputul lunii martie, asa ca sunt legata de maini si de picioare...
Oricum tu spui ca in prealabil trebuie obtinuta cartea de identitate cu noul nume in Rom., si apoi diabia pot sa-mi schimb pasaportul, nu-i asa?
Deci oricum ar trebui sa merg in Rom....
hello din nou,
tocmai am primit raspuns de la consulat la intrebarile care le-am postat si aici (documentul care il poti downloada de pe site-ul lor si nimic in plus).
Stiti cumva cat timp am pana trebuie sa am pasaport pe noul nume? (sau tine de data expirarii pasaportului?).
Varianta cu schimbul in Romania imi surade numai imi e frica sa nu imi anuleze pasaportul cu viza (cel pe care trebuie sa il schimb) si sa am probleme din cauza asta. Plus ca trebuie sa imi schimb si buletinul si nu stiu daca reusesc intr-o saptamana sa le fac pe amandoua.
Recunoasterea casatoriei mele in Romania a durat mai mult de 3 luni (3 luni si 2-3 saptamani ).
daca cineva mai are ceva infos....bitte
merci mult,
Alex.
Pasaportul vechi, cel cu viza, se anuleaza la eliberarea unui pasaport nou. Se poate pastra la titular in cazul in care prezinta ceva vize neexpirate. Titularul trebuie sa semneze o declaratie cum ca se obliga ca in termen de x saptamani sa-si trasfere vizele si sa predea pasaportul vechi.
Pasaportul vechi anulat NU trebuie inapoiat si i se da titularului fara probleme. I se taie un colt. Oficialitatile de frontiera din Romania si Germania iau in considerare viza de pe cel anulat. La fel cei de la Auländersbehörde.
In cazul in care se doreste NEANULAREA temporara a pasaportului vechi se face o cerere si se semneaza o declaratie precum pasaportul vechi va fi inapoiat.
Insa nu are nici un rost. Nu exista nici o problema cu recunoasterea la intrare/iesire a vechii vize si nici transferarea in pasaportul nou chiar si in cazul schimbarii de nume.
Buna Aida,
Nu esti obligata sa mergi in Ro se poate rezolva totul si la consulat,doar ca va costa mai mult,si probabil va dura dar vei primi de la ei o dovada de preschimbare de pasaport si toate problemele cu autoritatile se vor rezolva,daca ai timp eu zic sa mergi acasa ,cu conitia sa te intorci pina in data cind iti expira pasaportul vechi ,deoarece cei de la Ausländerbehorde cu siguranta te vor invita la ei la sediu ptr noua viza,la ei figurezi doar pina la expirarea pasaportului la fel si la Arbeitsamt daca esti inregistrata la ei,daca nu lucrezi deja bineinteles.
In Rominia nu iti face pasaport fara buletin la consulat nu stiu exact cum este dar mie nu mia zis nimic de buletin cind am intrebat la consulat,mi-a zis sa merg cu pasaportul certificatul de casatorie (de care se stia ca l-am transcris in Ro la ei)si 130€ si ceva poze.
Bafta Aida
Buna alex,
Pasaportul e bine sa-l schimbi inainte de a-ti expira ,nu se intimpla nimic daca mergi cu pasaportul vechi pe numele vechi deoarece in pasaport daca citesti cu atentie scrie ca in Germania porti numele sotului (banuiesc)asa imi scria mie pina mi-am schimbat pasaportul.
Deci cind mergi acasa il poti schimba.
Bafta!
Eu mi l-am schimbat in 2007 prin toamna.
La Bonn. Am intrebat daca poa' sa mi-l prelungeasca pe cel vechi, au zis ca nu.
Tocma' bine, pt. ca asta nou e pe 10 ani, nu tre sa ma mai stresez prea curand pe tema asta.
Am citit documentul asta si am avut la mine ce scrie p-acolo. In vreo doua luni mi l-au trimis prin posta acasa, eu l-am trimis pe cel vechi in schimb.
Daca are cineva experiente recente si personale in legatura cu prelungirea pasaportului, ar fi extrem de apreciat daca le-ar putea impartasi.
(Unde ? Cind ? Cit dureaza ? etc)
Multumiri anticipate.
eu nu am reusit sa-l prelungesc. L-au schimbat din nou. Acum e 10 ani valabil fara "prelungire".
Berlin, 2 August pana pe 3 Decembrie.
Curatel, amabili, chiar profesionisti as spune. Si pasaportul nou l-au trimis prin posta.
se poate obtzine cererea tip de eliberare a unui pasaport nou si de pe site-ul consulatului din bonn sau trebuie mers la fatza locului?
Asta am intrebat noi la consulat acum aproape 3 saptamani, cand am primit si recomandarile pe mail, cu ce acte trebuie pregatite.
Mi s-a spus ca totul se face la fatza locului.
Dupa care, ajungand acolo, cu "temele" facute-pt ca primisem mailul cu "recomandarile"- care de fapt era doar linkul de la pagina lor...
am fost intrebati pe un ton foarte "placut" de ce nu avem copii dupa pasaport si dupa toate documentele. Am raspuns scurt: "pt ca nu ni s-a spus ca sunt necesare"
Tot scurt a venit si raspunsul. Atunci mai asteptati, pana avem timp sa facem cópii...
Ne-am trezit cu un teanc de formulare de completat, in cate trei exemplare. Si noi am intrebat de ce nu le gasim pe net, ar fi si mai ieftin pt ei, si nu ar mai sta lumea de doua ori la coada.
Ni s-a spus ca asa se face, si atat...
Mi-am schimbat pasaportul cu un nou pasaport romanesc,dar cu numele obtinut in urma casatoriei (dupa aderare la UE)
Casatoria s-a incheiat in Germania,cu cetatean german.
Am fost la Bonn,cu documentele necesare(de pe site-ul consulatului).Singura problema este ca "Heiraturkunde" este acel document de marimea A4,in colt scrie "Formule B".E musai sa fie acel document,de la starea civila unde scrie in germana,engleza si franceza(cred),ca domnisoara "X"(numele de fata),se casatoreste cu domnul "Y",in urma casatoriei domnisoara "X" si domnul "Y" vor purta numele de familie "W".
Am vazut persoane la ghiseu care s-au certat cu functionara care nu le primea actele tocmai pt faptul ca acest "Heiratsurkunde",nu era actul care trebuia.(este un alt act,mai mic,pe care scrie tot Heiratsurkunde,dar acolo nu se precizeaza ce nume vor purta sotii dupa casatorie.De aceea acest Heiratsurkunde mai mic,de marimea unei jumatati A4,nu este cel pe care-l vor la consulat.
Inca un detaliu:se cere apostilarea documentelor.Apostila se pune pe documentele nu mai vechi de 6 luni.Asa ca mergeti la starea civila si solicitati documente noi,pe care mergeti sa le apostilati (unde anume,va poate spune chiar functionara de la starea civila).
Atunci cand va informati pe site despre documentele necesare,luati in calcul "eliberare certificat de casatorie romanesc" si "schimbare pasaport".Pt a se obtine pasaport romanesc cu noul nume e necesar ca casatoria sa fie inregistrata in Romania.
Asta se va face pe loc,in aceiasi zi.Veti primi certificat de casatorie romanesc,act necesar pt a primi pasaport cu numele rezultat in urma casatoriei.
Trebuie sa stiti si numele socrilor (si a parintilor ,evident).Vor fi trecute pe certificatul de casatorie romanesc.
Consulatul poate traduce si autentifica documentele.Eu am profitat de aceste servicii,asa ca toata povestea m-a costat aprox.350 euro.(plus benzina pana la Bonn)
Pasaportul vechi l-am primit inapoi.
Dupa o saptamana am primit scrisoare acasa precum ca mi-a fost aprobata cererea si sa trimit pasaportul vechi si buletinul la consulat.
Am primit peste 3 zile pasaportul vechi(cu coltul taiat) si pasaportul nou.
Buletinul nu mi l-au mai dat inapoi.
Sfaturi:sa aveti bani in bancnote mici (nu au rest),sa va interesati (de pe site) de programul de lucru,sa fiti din timp in consulat.E relativ aglomerat.
Sper sa va fi fost de folos!
Buna ziua,
Am si eu o problema,poate ma ajuta cineva.Imi expira pasaportul pe la sfarsitul acestei luni,si am nevoie sa il preschimb.Eu am domiciliul aici,in Germania,dar sunt inca in asteptarea permiselor de munca respectiv sedere.Stie cineva daca pot sa preschimb pasaportul la consulatul onorific din Hamburg?Si as mai avea o intrebare:noi aveam dreptul sa ne legitimam cu cartea de identitate,nu?Functioneaza lucrul acesta?Ca eu pe unde arat cartea de identitate se uita toti ca curca-n lemne,scuzati-mi limbajul non-academic....In cele din urma am putea sta aici si fara pasaport,respectiv cu cartea de identitate?Va multumesc din suflet,si va rog tare mult sa ma ajutati,daca aveti ceva informatii...
O zi buna!
Daca nu ma insel nu-ti poti preschimba pasaportul la un consulat onorific, penru ca:
"Consulatele onorifice ale Romaniei au drept scop dezvoltarea relatiilor de prietenie dintre Romania si Republica Federala Germania prin promovarea cooperarii romano-germane in domeniul politic, economic, tehnic, stiintific si cultural, cu precadere in zonele de jurisdictie ale acestora."
In ceea ce priveste legitimarea cu cartea de identitate pot sa-ti spun ca atunci când a venit mama la mine in vizita (decembrie 2007) i s-a recomandat (de la ambasada germana din Bucuresti) sa-si ia pasaportul cu ea si sa nu se limiteze la cartea de identitate.
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.