Sotul meu i-a facut o imputernicire soacrei mele sa-i schimbe pasaportul in Ro si tot fara buletin a ramas, i-au pus un abtibild cu domiciliul in Germania pe noul pasaport. Asadar nici asta nu e o solutie doar ca merge mai repede (la consulatul din Berlin ii spusesera ca dureaza max. 6 saptamani) iar prin procura pentru maicasa in 2 saptamini a avut pasaportul (cu tot cu trimis actele in Ro si ajuns pasaport in Germania).
Sotul meu i-a facut o imputernicire soacrei mele sa-i schimbe pasaportul in Ro si tot fara buletin a ramas, i-au pus un abtibild cu domiciliul in Germania pe noul pasaport. Asadar nici asta nu e o solutie doar ca merge mai repede (la consulatul din Berlin ii spusesera ca dureaza max. 6 saptamani) iar prin procura pentru maicasa in 2 saptamini a avut pasaportul (cu tot cu trimis actele in Ro si ajuns pasaport in Germania).
Pai asta inseamna ca in astea 2 saptamani ar trebui sa raman fara nici un act de identitate?trebuie trimis si vechiul pasaport?Imputernicirea se face la notar sau la consulat?
Procura a facut-o la Consulat impreuna cu o autentificare (deoarece a trimis si pozele pt. pasaportul nou).
In aceasta perioada a avut pasaportul vechi parca, nu mai tin minte exact, o sa-l intreb cand se intoarce de la munca.
Oricum daca intrebi la Consulat or sa-ti dea ei mai multe detalii.
Daka ai rezidenta permanenta in pass atunci aia din RO sau konsulat te declare ka rezident in jermania sitzi iau buletinu...
daka ai numa o viza de lukru nau dreptul sati iau buletinu....
Daka ai rezidenta permanenta in pass atunci aia din RO sau konsulat te declare ka rezident in jermania sitzi iau buletinu...
daka ai numa o viza de lukru nau dreptul sati iau buletinu....
Sa inteleg ca au invatat germana si aia din RO? Sau fac numai o comparatie de poze?
Si... daca declar vechiul pasaport pierdut, ce rezidenta permanenta o sa mai vada? _________________ 'Hard work never killed anybody'
But why take the risk?
Sa inteleg ca au invatat germana si aia din RO? Sau fac numai o comparatie de poze?
Si... daca declar vechiul pasaport pierdut, ce rezidenta permanenta o sa mai vada?
Te iau la intrebari ka si de kit timp esti in DE, sint baietzi smecheri!
In orice kaz itzi potzi face pasaport nou prin konsulat numai daka esti rezident in DE! Daka tiai pierdut passul itzi dau o hirtiutza ku kare poti merge pina in RO...one direction only...
exista vreo lege care sa ma oblige sa declar la pasapoarte in RO ca am domiciliul in strainatate? daca am inca buletin si nu le arat, spre ex, FZB-ul, imi vor face pass cu domiciliu la adresa de pe buletin.
exista vreo lege care sa ma oblige sa declar la pasapoarte in RO ca am domiciliul in strainatate?
nu kred. eu am fost personal in RO dupa un pass nou akum citva ani in cel vechi aveam vize din japonii pinan mexiko + green card jerman. Lam putut pastra pe cel vechi kuo taieturan obraz totusi Numa intrebat cen virt io peste hotare era tipu numa fascinat de viza de japonii na mai vazut inka asa ceva
io kred ka daka cineva se prezint akuo apostola de la konsulat aia prind miros si te iau sub lupa
n-am citit eu intelegand toate randurile, sau pot astfel sa merg la consulat, sa nu arat hartia de FZB si sa cer un nou pass si in acelas timp sa-mi pastrez si buletinu`? cum delimiteaza consulatul notiunea de temporar?? ca o data ce m-am anmelduit aici, inseamna ca nu mai sunt temporar...sau nu vreau neaparat sa fiu definitiv...cum face consulatul diferenta si in ce conditii imi ia buletinul (adica sunt definitiv iesita din evidenta populatiei Ro)
n-am citit eu intelegand toate randurile, sau pot astfel sa merg la consulat, sa nu arat hartia de FZB si sa cer un nou pass si in acelas timp sa-mi pastrez si buletinu`? cum delimiteaza consulatul notiunea de temporar?? ca o data ce m-am anmelduit aici, inseamna ca nu mai sunt temporar...sau nu vreau neaparat sa fiu definitiv...cum face consulatul diferenta si in ce conditii imi ia buletinul (adica sunt definitiv iesita din evidenta populatiei Ro)
Buletinul ti-l anuleaza daca obtii statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate care se obtine cu o tona si jumate de alergatura, hirtii, taxe si desigur cerere expresa. NU poti sa o faci "din greseala". Ce se putea pina acum era sa te trimita la plimbare (in Romania) sa-ti faci pasaport dar dupa articolol ala se pare ca s-au inmuiat:
"Pentru a sprijini cetăţenii români aflaţi în străinătate pentru obţinerea unui nou paşaport, Ministerul Afacerilor Externe va putea prelua cererile tuturor cetăţenilor români din afara graniţelor ţării (indiferent că au domiciliu, reşedinţa ori se află temporar în străinătate)", a comunicat MAE.
Cat dureaza eliberarea unui nou pasaport (cel vechi fiind expirat) prin consulatul (din Bonn)? Pe site scrie de 30-45 zile... Mi se pare cam lunga perioada de asteptare. _________________ 'Hard work never killed anybody'
But why take the risk?
Cat dureaza eliberarea unui nou pasaport (cel vechi fiind expirat) prin consulatul (din Bonn)? Pe site scrie de 30-45 zile... Mi se pare cam lunga perioada de asteptare.
La noi a durat cam 3 saptamini pina a ajuns cererea in Iasi. Apoi prelucrarea si trimisul inapoi via Atlasib au mai luat o saptamina.
Asta nu pare a fi prin consulat.... Si pare ca dureaza tot atat, mai putin ziua de concediu pentru drumul pana la Bonn. _________________ 'Hard work never killed anybody'
But why take the risk?
Buletinul ti-l anuleaza daca obtii statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate care se obtine cu o tona si jumate de alergatura, hirtii, taxe si desigur cerere expresa. NU poti sa o faci "din greseala". Ce se putea pina acum era sa te trimita la plimbare (in Romania) sa-ti faci pasaport dar dupa articolol ala se pare ca s-au inmuiat:
"Pentru a sprijini cetăţenii români aflaţi în străinătate pentru obţinerea unui nou paşaport, Ministerul Afacerilor Externe va putea prelua cererile tuturor cetăţenilor români din afara graniţelor ţării (indiferent că au domiciliu, reşedinţa ori se află temporar în străinătate)", a comunicat MAE.
Ce inseamna "o tona de hartii"?Odata ce depui Steuererklärung in Germania, se cheama ca ai domiciliul in strainatate, nu?Sau gresesc cumva?
Ce inseamna "o tona de hartii"?Odata ce depui Steuererklärung in Germania, se cheama ca ai domiciliul in strainatate, nu?Sau gresesc cumva?
Da, gresesti - complet. "cetatean roman cu domiciliul in strainatate" este un statut cu o formalizare clara (cit de clar poate fi ceva in ro); in plus institutiile romanesti (de consulat era vorba aici) nu stiu daca si ce Steuererklärung depui tu prin alte tari (din fericire). In particular nici macar pentru statul german nu conteaza Steuererklärung la domiciliu ci "anmeldung bei der Meldebehörde".
"o tona de hirtii" inseamna in cazul de fata cazier, adeverinta de la circa financiara privind datoriile (la stat), adeverinta de la primarie ca n-ai datorii la bugetul local (de asta nu sint sigur), declaratie pe proprie raspundere ca n-ai datorii in general, ceva legat de armata (in functie de sex), chitanta ca ai platit nu stiu ce, ceva dovada ca intr-adevar stai (poti sta?) in strainatate, tot felul de copii la acte gen certificat de nastere, casatorie, etc si posibil alte chestii care imi scapa.
Statutul de cetatean roman cu domiciliu in strainatate implica faptul ca poti sa stai cat vrei peste hotare (fara limitarea temporara data de perioada de valabilitate a pasaportului). Ori, e clar ca cei cu probleme judiciare sau datorii isi doresc asa ceva. DIn aceasta cauza, simpla declaratie de impozit in germania nu-i de ajuns, lasand la o parte faptul ca autoritatile romane nu au cum sa afle asta. De aceea, acordarea acestui statut din oficiu e destul de improbabila dar posibila in degringolada romaneasca. _________________ 'Hard work never killed anybody'
But why take the risk?
A trecut cineva prin experienta obtinerii unui al doilea pasaport in Romania ? Daca da, v-as fi extrem de recunoscator daca ati putea descrie procedura de urmat. _________________ Tadam-tadam-tadam tatatarara-ram-tadam
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.